Witam, dzisiaj post o anemii, jest mi to dość bliski temat, tak więc zapraszam do czytania :)
Anemia jest chorobą niedokrwienną oznaczającą stwierdzony badaniami laboratoryjnymi (badanie na poziom hemoglobiny, w medycynie określone, jako Hb) zbyt niski poziom hemoglobiny we krwi badanej osoby.
Niedokrwistość to bardzo niebezpieczny dla organizmu stan. Anemia jest rodzajem zespołu objawów odpowiadających za niedokrwistość spowodowaną niskim współczynnikiem norm określającym ilość hemoglobiny i erytrocytów znajdujących się we krwi.
Najczęściej spotykana postacią anemii jest anemia z niedoboru żelaza. Pacjenci, którymi są w przeważającej części kobiety, często skarżą się na rozdwajające się, łamliwe paznokcie i zajady w kącikach ust. Niejednokrotnie po przebudzeniu na poduszce znajdują włosy, które w niedoborach żelaza mają tendencję do wypadania, łamliwości, rozdwajania się. Dla wielu osób te objawy są bardziej uciążliwe niż typowe dla anemii uczucie osłabienia.
Inne objawy anemii to bladość skóry, ogólne osłabienie, niskie ciśnienie krwi, brak chęci do życia apatia, ciągłe zmęczenie, senność, znacznie widoczne tzw. podkrążone oczy.
Łatwym sposobem leczenia anemii jest leczenie farmakologiczne, ale co w przypadku gdy nasz żołądek nie toleruje żelaza?
Oto co jeść, żeby pokonać anemie w naturalny sposób:
- Granaty -są bogate w wiele minerałów, w tym żelazo, wapń i magnez. Zawierają bardzo dużo witaminy C, która wspomaga wchłanialność żelaza przez organizm.
- Szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałata, cykoria, nać selera to dobre źródła żelaza oraz kwasu foliowego. Jeśli masz anemię, staraj się jeść je jak najczęściej. Możesz dodawać je do zup, gulaszy, sałatek oraz zielonych koktajli. Zielone warzywa liściaste są szczególnie polecane weganom, którzy muszą dbać o odpowiednie ilości żelaza ze źródeł roślinnych.
- Sok z buraków i jabłek-Jabłka mają dużo żelaza, a buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego, błonnika i potasu. Jeśli połączysz te składniki, będziesz walczyć z anemią z podwójną siłą. Sok z buraków i jabłek to bomba witamin, którą szybko przygotujesz w domu z pomocą sokowirówki. Jeśli lubisz słodkie soki, dodaj do mieszanki trochę miodu.
- Sezam-ziarna sezamu to świetny produkt do walki z objawami anemii ze względu na dużą zawartość żelaza. Wszystkim, którzy zmagają się z tą dolegliwością, polecany jest zwłaszcza czarny sezam. Ziarna sezamu są uniwersalne i można je dodawać praktycznie do wszystkiego – muesli, sałatek, panierek do ryb i drobiu.
- Wątróbka wołowa-jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B (w tym witaminę B12 i kwas foliowy). Zawiera ona największą dostępną w pożywieniu dawkę żelaza na porcję (7,8 grama żelaza na 100 gramów wątróbki).
Życzę wam wszystkim powodzenia w walce z anemią, moja powoli zanika, bo jestem tylko 1 poniżej minimum: ).
Jeśli macie jakieś inne sposoby na walkę z anemią napiszcie w komentarzach :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz